De zon: Love or hate?

Gepubliceerd op 18 april 2020 om 10:35

De zon, een topic waar nog niet het laatste over geschreven is.

We hebben de zon nodig om in leven te blijven. Ze geeft ons energie, houdt ons bioritme in evenwicht, zorgt voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam en laat onze planten en bloemen groeien.

MAAR! Ze kan ook veel schade toebrengen!

De zonnestralen bestaan uit UVA, UVB en UVC.

UVC bereikt onze aarde normaal niet, want deze wordt tegen gehouden door de ozonlaag. Dan houden we UVA EN UVB over.

95% van de UV stralen die door de atmosfeer komen zijn UVA stralen en slechts 5% UVB.  

Wat is het verschil?

UVA:

  • is aanwezig in de winter en de zomer
  • gaan door glas en wolken heen
  • de A staat voor Aging
  • dringen dieper in de huid dan UVB en beschadigen rechtstreeks uw huidcel 
  • gevolg: huidveroudering, pigmentvlekken, couperose, in het slechtste geval huidkanker
  • positief effect: aanmaak van vitamine D (pos voor ons energiepeil + onze botten)

UVB:

  • is aanwezig, vooral in de lente en de zomer
  • de B staat voor Burning
  • hierdoor verbrand je huid, tast ons DNA aan= blijvende schade
  • kan ook huidkanker veroorzaken

 

Hoe kunnen we ons hiervoor het beste beschermen?

Er bestaan op de markt vele zonneproducten, goedkoop en iets duurder, waar zit hier juist het verschil in?

Je smeert je kinderen en je geliefden toch in met wat het meest gezond is voor hen of niet?

Ik krijg vaak de vraag waarom Environ met zulke lage zonnefactors werkt en of dat wel genoeg is voor hun huid? Hieronder licht ik dit graag meer toe. Dr. Fernandes is Environ begonnen omdat hij zeer jonge patiënten verloor aan huidkanker. Dus hij wil enkel werken met veilige zonnefilters die je huid ten goede komen.

De SPF duidt de hoeveelheid chemische filters aan. Vroeger bestond zelfs tot SPF 100 in bepaalde merken, maar nu niet meer. Dit is nu verboden omdat men toch te weten is gekomen dat chemische filters kankerverwekkend kunnen zijn in hoge concentraties. Je smeert dan zonnecrème om je te beschermen en dan blijkt het toch niet gezond?

En ook voor de aanmaak van vitamine D is het belangrijk om je huid niet te hoog te beschermen. Een SPF 15 stimuleert nog de aanmaak van vit D in je huid. Vitamine D zorgt voor je botten en een gezonde huid.

Environ werkt met met lage chemische filters (SPF 4), omdat hoge SPF's dus niet zo gezond zijn. Bovendien gaat je huid meer vrije radicalen aanmaken wanneer ze in contact komt met een hogere concentratie dan SPF 4, wat dan weer een snellere huidveroudering als gevolg heeft. En dat willen we toch zeker niet?Environ gebruikt deze lage SPF, gecombineerd met de gezondere fysische of natuurlijke zonnefilters zoals zinkoxide en titaniumdioxide en ook vitamine A, C, E en betacaroteen werken zonnebeschermend. (bv. AVST 3 = zonnebeschermende werking als factor 30, telt ook mee als zonnebescherming).

 

Wat is het verschil tussen chemische en fysische zonnefilters?

Chemische filters: De meeste UV-filters die gebruikt worden in conventionele zonnecrèmes zijn chemische filters. Ze absorberen de UV-straling en maken ze onschadelijk, ze worden makkelijk opgenomen in de huid en laten vaak een witte waas achter. Ze veroorzaken meer huidirritaties en/of zonneallergie omdat ze tot in de huidcel dringen Ze zijn pas 30 minuten na het aanbrengen werkzaam. De opname door de huid zorgt ervoor dat ze in de bloedbaan terechtkomen. Ons bloed gaat door ons ganse lichaam. Wat zijn de effecten hiervan op lange termijn?

We vinden chemische zonnefilters nu al terug in urine, bloed en zelfs in moedermelk. Veel chemische zonnefilters (vooral de goedkopere generatie) hebben een wetenschappelijk bewezen nadelige invloed op ons hormonaal systeem. Deze effecten zie je niet enkel in de personen zelf maar eveneens bij hun nageslacht. Kanker is een ziekte die vaak hiermee in verband wordt gebracht. Environ gebruikt enkel de nieuwste generatie chemische filters die onschadelijk zijn in lage concentraties. De ene chemische filter beschermt tegen UVA en de andere tegen UVB. Het is dus noodzakelijk om meerdere chemische filters in èèn crème te gebruiken.

Fysische of natuurlijke filters: Deze leggen een laagje over de huid en weerkaatsen de UV-straling. Normaal laten deze ook een witte waas achter en smeren deze iets moeilijker uit, maar Environ en jane iredale hebben een technologie ontwikkeld zodat ze deze waas niet veroorzaken en ze wel goed uitsmeerbaar zijn. Huidirritaties komen hier veel minder voor omdat ze meer op de huid blijven liggen zoals een schild zonder de huid af te sluiten. Ze beschermen zowel tegen UVA als tegen UVB. Zinkoxide en titaniumdioxide zijn de meest gebruikte. Zinkoxide heeft, naast uitstekende zonnebescherming, ook een helende werking op je huid.

 

Wat is het verschil tussen RAD SPF 15 en Alpha Day lotion SPF 15?

RAD is zonnebescherming, gecombineerd met vitaminen, dus aangeraden in de zomer, zodat de vitaminen extra bescherming bieden. Om de 2u smeren als je zont. (Is met elk merk nodig)

Alpha Day lotion is zonnebescherming met lactaatzuur, wat pigmentvlekken vermindert, dus aangeraden als dagcrème, zomer en winter, maar niet als men zont.

Zonnebescherming moeten we altijd gebruiken, zomer en winter, ook als de zon niet schijnt, want het UVA komt door de wolken en het glas heen. Zie hieronder foto van 69-jarige man die 28 jaar als vrachtwagenchauffeur werkte en met èèn kant steeds achter glas zat in daglicht. Aanzienlijk verschil tussen beide kanten qua huidveroudering!

Al onze zonneproducten bieden bescherming voor zowel UVA als UVB.

 

Besluit: We gebruiken het beste een zonneproduct met een goede bescherming tegen de zon, maar die ook goed is voor je huid. Het verschil tussen SPF 15, SPF 30 en SPF 50 is ook overroepen (zie grafiek hieronder). Het verschil tussen de hoeveelheid geblokkeerde UV-stralen bij een SPF 30 en een SPF 50 is maar 1%, maar ze moeten wel bijna dubbel zoveel filters in het product steken. En tussen en SPF 15 en SPF 30 is dit ook maar 4%. De voordelen van een hogere SPF wegen niet af tegen de nadelen ervan en zeker niet als deze gecombineerd worden met een cocktail van natuurlijke zonnefilters (mineralen, vitamines), zodat je toch een bescherming hebt die vergelijkbaar is met een SPF 50 en zelfs hoger. En het belangrijkste is om verstandig in de zon te liggen, dus niet in de piekuren en vooral niet te veel. ;-) 

 

En ook jane iredale denkt aan de gezondheid van onze huid. Vele van hun producten die bescherming bieden, worden aanbevolen door The Skin Cancer Foundation omdat zij helemaal geen chemische filters gebruiken. Ze krijgen ook het label Reef-Safe, omdat ze geen schadelijke chemische zonnefilters gebruiken die het koraalrif aantasten en zo ook onze vissen. Ze zijn veilig voor jouw huid en de natuur!

Alle producten met zonnebescherming op een rijtje:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.